Paardenkinesitherapie Sarah

Wat is paardenkine?

NIEUWSBRIEF

Defintie van paardenkinesitherapie

Kinesitherapie is het toepassen van bewegingstherapie, massagetherapie en fysische therapie ter preventie of behandeling van orthopedische, neurologische, reumatische en andere afwijkingen van het bewegingsapparaat.

Bij paardenkinesitherapie worden prestatie- en bewegingsbeperkingen op basis van bevindingen (inspectie, palpatie, ganganalyse, beweeglijkheidtest, gesprek met de ruiter,) herkend en behandeld met verschillende kinesitherapeutische technieken.

Net zoals in de humane geneeskunde is bij de behandeling van paarden erkennen en behandelen van het probleem de leidraad tot succes. Hierbijkomend is bij paarden de samenwerking met ruiter en verzorgers van groot belang om het behandelingssucces te bereiken en te onderhouden.

Kinesitherapie heeft haar effectiviteit op veel gebieden in de humane geneeskunde reeds bewezen. Daar de anatomie en fysiologie bij mens en paard bijna volledig overeenkomen, kan men in de kinesitherapie voor paarden gebruik maken van jarenlange research in de humane kinesitherapie.

Kinesitherapie is een non-invasieve therapie, die inwerkt op zowel fysisch, emotioneel als mentaal gebied.

Kinesitherapie mag een diergeneeskundige behandeling nooit vervangen, maar zal steeds een begeleidende therapievorm zijn.

Wanneer is paardenkinesitherapie aangewezen?

Opvallende tekens bij het rijden:

Opvallende tekens bij de verzorging:

Verandering in gedrag

Op voorschrift van arts bij specifieke pathologische aandoeningen en post operatieve behandelingen.

Het doel van paardenkinesitherapie

Preventie, revalidatie en begeleiding in de sport

Preventie
Behouden van de sportmogelijkheden en de beweeglijkheid door vroegtijdig herkennen en tegemoetkomen van disbalansen en andere predisponerende factoren om overbelastingen en slijtageverschijnselen te vermijden.

Revalidatie
Een kinesitherapeut behandelt orthopedische, neurologische, reumatische en andere stoornissen in het bewegingsapparaat. Vermindering van pijn is een belangrijke factor omdat deze spieroverspanningen en secundaire letsels in de hand werkt. Bij postoperatieve behandelingen kan men de revalidatieperiode verkorten en de kans op terugval verkleinen.

Begeleiding in de sport
Kinesitherapie ondersteunt prestatiemogelijkheden door letsels en overbelastingen te vermijden, snellere regeneratie na competitie, verhoging van het potentieel van de equine atleet.
Musculaire tonus is nauw verbonden met de psychologische status. Het is belangrijk om te erkennen dat het emotionele evenwicht een belangrijke rol speelt in het leveren van optimale sportprestaties.

© 2005 - Sarah Vermeerbergen, Corbiestraat 7, 2400 Mol     Tel +32(0)496/61 91 85